2022 m. pasaulyje cukriniu diabetu sirgo 830 mln. žmonių. Didžioji dauguma sergančiųjų šia liga serga antrojo tipo diabetu, todėl mokslininkus ypač domina jo prevencija. Žurnale „The BMJ“ paskelbtame tyrime buvo analizuojamas ryšys tarp šokolado vartojimo ir antrojo tipo diabeto rizikos. Šio tyrimo metu pavyko atskirti juodojo ir pieniško šokolado poveikį, rašo „Medical News Today“.
Tyrėjai nustatė, kad dalyviams, kurie per savaitę suvalgydavo 5 ar daugiau plytelių juodojo šokolado, 21 proc. sumažėjo rizika susirgti antrojo tipo diabetu.
Tolesni tyrimai gali patvirtinti šio tyrimo rezultatus ir padėti išsiaiškinti juos lėmusias priežastis.
Mėgstantieji pienišką šokoladą dažniau renkasi ir kitus nesveikus produktus
Mokslininkai norėjo nuodugniau išanalizuoti sąsajas tarp šokolado vartojimo ir antrojo tipo diabeto, nes ankstesnių tyrimų rezultatai buvo prieštaringi. Jie taip pat siekė išsiaiškinti šokolado rūšių įtaką, nes ankstesniuose tyrimuose į tai nebuvo atkreiptas dėmesys.
Į bendrą šokolado suvartojimo duomenų analizę mokslininkai įtraukė 192 208 dalyvių duomenis, o į šokolado potipių analizę – 111 654 dalyvių duomenis.
Į pirminę analizę mokslininkai neįtraukė diabetu, vėžiu ar širdies ir kraujagyslių ligomis sirgusių dalyvių.
Kiekviename kohortiniame tyrime mityba buvo vertinama kas ketverius metus – dalyviai pildė klausimynus. Nuo 2006 ir 2007 m. į šiuos vertinimus įtraukta informacija ir apie šokolado potipį.
Į kohortos tyrimus taip pat buvo įtraukta informacija apie svorį, alkoholio vartojimą, aukštą kraujospūdį ir šeimyninę cukrinio diabeto anamnezę.
Dalyviai kas dvejus metus pildė klausimynus. Taip pat buvo reguliariai stebimi antrojo tipo cukrinio diabeto atvejai ir kūno svoris.
Tyrėjai nustatė įdomių sąsajų tarp šokolado vartojimo ir kitų mitybos pasirinkimų. Pavyzdžiui, pieniškas šokoladas buvo susijęs su kitų mažiau sveikų maisto produktų, įskaitant pridėtinį cukrų ir perdirbtą mėsą, vartojimu.
Per visą tyrimo laikotarpį 18 862 asmenys susirgo antrojo tipo cukriniu diabetu.
Juodasis šokoladas siejamas su mažesne antrojo tipo diabeto rizika
Vertindami bendrą šokolado suvartojimą, mokslininkai nustatė, kad dalyviams, kurie per savaitę suvalgydavo 5 ar daugiau plytelių bet kokio šokolado, antrojo tipo diabeto rizika sumažėjo maždaug 10 proc., palyginti su žmonėmis, kurie niekada arba retai valgė šokolado. Paaiškėjo, kad šis ryšys nėra tiesinis.
Tačiau, įvertinus šokolado potipius, tapo aišku, kad juodasis šokoladas yra naudingesnis už pienišką šokoladą.
Dalyviams, kurie kiekvieną savaitę suvalgydavo 5 ar daugiau plytelių juodojo šokolado, 21 proc. sumažėjo rizika susirgti antrojo tipo diabetu. Nustatyta, kad viena juodojo šokolado plytelė per savaitę riziką sumažina 3 proc. Stebėtas ryšys buvo tiesinis.
Tyrėjai nenustatė jokio reikšmingo ryšio tarp pieniško šokolado vartojimo ir antrojo tipo diabeto rizikos. Be to, paaiškėjo, kad didesnis pieniško šokolado vartojimas susijęs su svorio augimu.
Potipių analizė parodė, kad su juoduoju šokoladu susijęs antrojo tipo diabeto rizikos mažėjimas aiškiausiai pasireiškia kokybišką mitybą pasirinkusiems žmonėms.
„Mūsų tyrimas parodė, kad reguliarus juodojo šokolado vartojimas yra susijęs su mažesne rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu, o pieniškas šokoladas tokia nauda nepasižymi. Vartojant daugiau pieniško nei juodojo šokolado, laikui bėgant priaugama daugiau svorio. Šios išvados rodo, kad vartojamo šokolado rūšis vaidina lemiamą vaidmenį, o juodojo šokolado nauda medžiagų apykaitai greičiausiai susijusi su jame esančiais flavonoidais“, – „Medical News Today“ (MNT) paaiškino tyrimo autorė, Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos doktorantė Binkai Liu.
Ar duomenys apie šokolado vartojimą atitiko realius mitybos įpročius?
Tyrimas turi tam tikrų ribotumų. Pirma, kai kurie duomenys, pavyzdžiui, apie šokolado vartojimą, buvo surinkti iš savianalizės suvestinių, kurios ne visada tiksliai atspindi realų produkto vartojimą.
Tyrimo autoriai pripažįsta, kad klausimynuose apie maisto vartojimo dažnumą gali būti matavimo klaidų. Trijose kohortose būta skirtumų renkant kovariacinius duomenis, taip pat skiriasi kiekvienos kohortos duomenų taškai.
Pavyzdžiui, vienos kohortos duomenys apie šokolado potipius buvo gauti per tris ketverių metų ciklus, o kitų – atitinkamai per vieną ir du ketverių metų ciklus.
Be to, į analizę įtraukta daugiau moterų nei vyrų, nes dvi kohortas sudarė moterys ir tik vieną – vyrai. Dauguma dalyvių buvo baltaodžiai ir vyresni nei 50 metų amžiaus, visi dalyviai buvo medicinos specialistai.
Tai reiškia, kad tyrimo išvados nebūtinai gali būti apibendrintos kitoms gyventojų grupėms.
Remiantis tyrėjų analizuotais duomenimis, dalyviai iš tiesų vartojo pakankamai nedaug šokolado, palyginti su šalies vidurkiu. Tai galėjo turėti įtakos mokslininkų „gebėjimui įvertinti sąsajas tarp dozės ir reakcijos esant didesniam suvartojimui“.
Trijų kohortų rezultatai buvo pakankamai heterogeniški – į tai taip pat reikia atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, slaugytojų sveikatos tyrimo kohortoje nebuvo nustatyta statistiškai reikšmingo antrojo tipo diabeto rizikos sumažėjimo, susijusio su juodojo ar kitokio šokolado vartojimu.
Juodojo šokolado vartojimo nauda labiausiai pasireiškė Sveikatos priežiūros specialistų stebėjimo tyrime, kuriame dalyvavo tik vyrai.
Tyrėjai pripažįsta, kad rezultatai gali būti klaidinantys. Be to, juos ribojo ir tai, kad didesnio šokolado suvartojimo grupėse vos keliems žmonėms išsivystė antrojo tipo diabetas.
Straipsnyje pažymima, kad dėl to galėjo būti sunkiau aptikti ne tokias aiškias sąsajas tarp juodojo šokolado vartojimo ir antrojo tipo diabeto išsivystymo.
Galiausiai svarbu pažymėti, kad jautrumo analizės, kuriose buvo koreguojami tokie dalykai kaip pridėtinis cukrus ir maisto produktai, lemiantys cukrinio diabeto riziką, parodė kur kas mažiau sąsajų tarp juodojo šokolado ir antrojo tipo cukrinio diabeto. Taigi, tikėtina, kad įtakos turi ir papildomi veiksniai, todėl bus naudinga atlikti daugiau tyrimų.
Juodasis šokoladas: kuo jis sveikesnis už kitus saldumynus?
Apskritai, tyrimas pabrėžia galimą juodojo šokolado naudą.
Savo mityba besidomintys žmonės gali aptarti jo vartojimo galimybes su savo gydytojais.
„Tyrimo rezultatai pabrėžia maisto produktų pasirinkimo svarbą medžiagų apykaitos valdymui. Nors juodasis šokoladas gali turėti tam tikrą apsauginį poveikį, siekiant išvengti antrojo tipo diabeto, jis neturėtų būti laikomas savarankišku veiksniu. Gydytojai galėtų apsvarstyti galimybę rekomenduoti saikingą juodojo šokolado vartojimą, įtraukiant jį į maistinėmis medžiagomis turtingą pacientų, norinčių pagerinti savo sveikatą, racioną. Tačiau labai svarbu laikytis saikingumo principo, nes šokoladas yra kaloringas ir perteklinis vartojimas gali neutralizuoti galimą jo naudą“, – pažymėjo Binkai Liu.
Tyrime nedalyvavęs „Memorial Hermann“ medicinos centro endokrinologas, medicinos mokslų daktaras Andresas Splenseris pabrėžė, kad „didžiausia klinikinė šio tyrimo reikšmė yra dar vienas bandymas parodyti, kad mitybos pasirinkimas turi įtakos sveikatai“.
„Jei paprasčiausiai pakeitus mažiau sveiką pienišką šokoladą sveikesne alternatyva – juoduoju šokoladu – galima sumažinti diabeto riziką, tuomet įsivaizduokite, kokie kiti mitybos pokyčiai galėtų būti naudingi, – sakė jis MNT. – Pagrindinis šio ir daugelio kitų intervencinių mitybos tyrimų tikslas yra įrodyti, kad vartojant daugiau sveiko, antioksidantų turtingo maisto, gaunama daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, sumažėja vėžio, širdies ligų, aukšto kraujospūdžio, aukšto cholesterolio kiekio kraujyje ir antrojo tipo diabeto rizika.“
lrt.lt informacija
Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai
info@sakiaivsb.lt
8-345-52345
8 - 17 val.
8 - 15.45 val.
Nedirbame
Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga
© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras