Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Rauginti (fermentuoti) maisto produktai, kuo jie naudingi mūsų organizmui

Rauginti maisto produktai – tai natūraliu fermentacijos procesu apdoroti produktai, kuriuose mikroorganizmai (dažniausiai bakterijos ar mielės) perdirba cukrų ir krakmolą į rūgštis, dujas ar alkoholį. Šis procesas suteikia produktams unikalų skonį, tekstūrą ir maistines savybes. Rauginti kopūstai, kefyras, kimčiai, jogurtas, raugintos daržovės, miso ir natūralus actas yra plačiausiai žinomi rauginti produktai.

Nauda sveikatai

  1. Pagerina virškinimą:
    • Fermentacijos metu susidaro probiotikai – gerosios bakterijos, kurios stiprina žarnyno mikroflorą, pagerina virškinimą ir padeda organizmui geriau pasisavinti maistines medžiagas.
  2. Stiprina imuninę sistemą:
    • Sveika žarnyno mikroflora yra glaudžiai susijusi su stipriu imunitetu. Probiotikai padeda kovoti su kenksmingais mikroorganizmais ir mažina uždegimus.
  3. Gerina vitaminų ir mineralų pasisavinimą:
    • Raugintuose produktuose fermentai padeda skaidyti sudėtingas medžiagas į lengviau įsisavinamas formas. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose padidėja vitamino C kiekis.
  4. Palaiko žarnyno sveikatą:
    • Probiotikai padeda išlaikyti sveiką mikrofloros pusiausvyrą, apsaugodami nuo vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo ir kitų virškinimo problemų.
  5. Mažina uždegimus ir gerina odos būklę:
    • Sveika žarnyno mikroflora daro įtaką uždegiminių procesų reguliavimui, o tai gali padėti esant aknei, egzema ir kitoms odos problemoms.
  6. Mažina cukraus kiekį kraujyje ir cholesterolio lygį:
    • Fermentuoti produktai gali prisidėti prie geresnės metabolinės sveikatos, padėti reguliuoti cukraus lygį kraujyje bei sumažinti cholesterolio kiekį.

Populiariausi rauginti produktai ir jų ypatybės

  1. Rauginti kopūstai:
    • Puikus vitamino C, skaidulų ir probiotikų šaltinis. Stiprina imunitetą ir gerina virškinimą.
  2. Kimčiai:
    • Aštrus korėjietiškas raugintų daržovių mišinys su česnaku, imbieru ir prieskoniais. Turi stiprų probiotikų poveikį.
  3. Kefyras:
    • Raugintas pieno produktas, turintis daug gerųjų bakterijų ir baltymų.
  4. Jogurtas:
    • Natūralus raugintas produktas, kuriame yra probiotikų. Ypač naudingas žarnynui ir kaulų sveikatai.
  5. Miso:
    • Japonų virtuvėje naudojama fermentuota sojų pasta. Turi daug mineralų, vitaminų ir probiotikų.
  6. Kombuča:
    • Fermentuota arbata, kurioje gausu probiotikų ir antioksidantų.

Kaip įtraukti raugintus produktus į mitybą?

  • Valgykite raugintus kopūstus kaip garnyrą prie pagrindinių patiekalų.
  • Naudokite kimčius ar miso sriubai kaip pagardą.
  • Gerkite kefyrą ar kombučą kaip lengvą užkandį.
  • Įtraukite jogurtą į pusryčius ar užkandžius su vaisiais ir medumi.

Svarbu pažymėti, kad perdirbti rauginti produktai, turintys daug druskos, cukraus ar konservantų, gali neturėti tokių pačių naudingų savybių kaip natūralūs produktai. Todėl rekomenduojama rinktis ekologiškus, mažai perdirbtus arba gaminti namuose.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Indrė Biemolt

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content