Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Ausies uždegimo pavojai vaikams: nesiimant gydymo laiku, gali grėsti komplikacijos

Statistika rodo, kad net 80 proc. 1–3 metų amžiaus vaikų suserga ausies uždegimu. Nors šios ligos formų yra net keletas, mažamečius dažniausiai kankina itin skausmingas ir sunkių komplikacijų pavojų keliantis vidurinės ausies uždegimas. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Laura Strašauskaitė paaiškina, ko imtis pastebėjus pirmuosius ligos simptomus ir kaip pagreitinti sveikimo procesą.

Simptomai gali būti itin skausmingi

Otitu vadinamas ausies uždegimas gali pažeisti išorinę, vidurinę arba vidinę ausį, jis gali būti ūminis arba lėtinis. Vaistininkė įvardija, kad vidurine ausimi yra vadinama ertmė tarp ausies būgnelio ir vidinės ausies dalies. Ausies uždegimą įprastai sukelia už ausies būgnelio besikaupiantis skystis, kuriame veisiasi įvairios bakterijos. Uždegimas dažniausiai atsiranda kaip antrinė būklė, jei vaikui pasireiškia alergijos simptomai ar kvėpavimo takų infekcijos, tokios kaip peršalimas, gripas, koronavirusas.

„Pagrindinis ausies uždegimo simptomas yra stiprus skausmas, galintis plisti į žandikaulį, veidą, galvą, kaklą. Dažniausiai jis būna intensyviausias naktį. Kadangi ausies būgnelis yra labai plonas ir jautrus, o ausyje yra gausu nervų galūnių, skausmas gali nemenkai sutrukdyti miegą, koordinaciją bei klausą. Pažeistoje ausyje girdisi traškėjimas, ji gali būti užgulta, kai kuriais atvejais plika akimi matyti iš ausies tekantis skystis ar pūliai. Natūraliai vaikas tampa irzlus, verkia, gali pakilti kūno temperatūra“, – pasakoja L. Strašauskaitė.

Anot „Camelia“ vaistininkės, mažiems vaikams ausies otitas dažniau pasireiškia dėl vis dar besivystančios jų imuninės sistemos, kuri dar negali apginti organizmo nuo įvairių virusų bei bakterijų. Kadangi mažyliai daug laiko praleidžia darželyje, mokykloje bei leisdami laiką su bendraamžiais, o higienos taisyklių laikymasis jiems neretai dar nėra kasdienė taisyklė, užsikrėsti virusais ar bakterijomis gali būti labai paprasta.

Gydymo svarba

L. Strašauskaitė patikina, kad nemaža dalis vaikų ausies uždegimų nebūna sunkūs, tačiau pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais bet kokiu atveju yra būtina, kad nekiltų komplikacijų pavojus. Medikai patikrins ausies uždegimo sunkumą ir, jei otitas yra pažengęs, skirs ne tik vaistų nuo skausmo ar uždegimo, bet ir antibiotikų bei ausų lašų.

„Sergantiems ausies uždegimu, patartina vengti aukštos temperatūros ir drėgmės, kas sukelia tinkamas sąlygas mikrobams daugintis. Tai reiškia, kurį laiką reikėtų nesilankyti pirtyse, baseinuose, nesimaudyti karštoje vonioje. Jei ausies landa yra patinusi, įprastai į ją lašinami fenazono ir lidokaino hidrochlorido lašai, slopinantys uždegiminius procesus bei juntamą skausmą, ausies landa taip pat uždengiama vatos tamponu. Gydytojas gali skirti steroidų ar antibiotikų kremą, geriamų antibiotikų, ausies plovimą fiziologiniu tirpalu“, – pasakoja L. Strašauskaitė.

Ji priduria, kad namų sąlygomis taip pat galima palengvinti jaučiamus simptomus, pavyzdžiui, dedant šiltus kompresus ant ausies, geriant daug skysčių, ilsintis ir stiprinant organizmą, kuris kovoja su infekcija. Natūraliai organizmą stiprina imbieras, vaisiai, daržovės, smulkiažiedės tubės, kvapiojo gvazdikmedžio ar rozmarino arbatos, taip pat vitaminai C, D, cinkas, selenas, magnis, geležis.

„Daugeliu atveju ūminis vidurinės ausies uždegimas praeina per keletą dienų ar savaitę, tačiau sunkesnė infekcija gali tęstis net ir keletą savaičių, ypač jei vaikas turi lėtinių ligų ar alergijų. Antibiotikai skiriami 7–10 dienų kursui, tačiau net jeigu mažylis pasijaučia geriau, svarbu nenutraukti gydytojo paskirtų vaistų ir juos vartoti tiek, kiek reikia. Kitu atveju kyla infekcijos atsinaujinimo pavojus ar komplikacijų rizika“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

Siekiant išvengti komplikacijų

Vaistininkė priduria, kad jei simptomai būna ignoruojami ar gydymas vykdomas netinkamai, visiems sergantiems ausų uždegimu, gali išsivystyti sunkios komplikacijos, paliksiančios žymę visam gyvenimui. Ji vardija, kad dėl pernelyg didelio susikaupusio skysčio ar pūlių keliamo spaudimo, gali plyšti ausies būgnelis. Jei infekcija pažeidžia vidinę ausį ar patį būgnelį, laikinas klausos suprastėjimas ligos metu gali tapti nuolatiniu.

L. Strašauskaitė sako, kad jei ausies uždegimas kartojasi, kyla nemaža lėtinio otito grėsmė. Negana to, uždegimas gali paveikti ne tik vidurinę ausį, bet ir išplisti į už ausies esantį mastoidinį kaulą – jei taip nutinka, kyla nemenkas pavojus bendrai sveikatai ir net gyvybei.

„Jei ausies uždegimas komplikuojasi į mastoiditą, gali grėsti meningitas – smegenų dangalų uždegimas. Tai – labai rimta būklė, kurią privalu gydyti ligoninės stacionare. Mastoidito komplikacijos taip pat gali lemti veido paralyžių, sepsį, pūlinių susidarymą, klausos praradimą ar labirintitą (vidinės ausies uždegimą)“, – paaiškina vaistininkė.

Anot jos, vos pastebėjus pirmuosius ausies uždegimo simptomus, reikėtų kreiptis į gydytoją ar vaistininką, kad būtų sumažinami ne tik nemalonūs pojūčiai, bet ir ligos progresavimas. Jei vartojant vaistininko rekomenduotus vaistus nuo skausmo ar ausies lašus būklė negerėja, būtina gydytojo apžiūra.

Vaistinės „Camelia”informacija

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content