Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Mokyklose neturi būti nuodingųjų medžiagų

Mokyklose gamtos mokslų pamokose labai svarbūs yra praktiniai darbai ir bandymai, kurių metu naudojamos įvairios cheminės medžiagos. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad rengiantis tokioms užduotims privalu atsižvelgti į cheminių medžiagų ir mišinių naudojimo mokyklose reikalavimus, kurie nustatyti Lietuvos higienos normoje HN 21:2017 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

Mokyklos patalpose ir sklype draudžiama naudoti chemines medžiagas ir mišinius, atitinkančius Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1272/2008 dėl cheminių medžiagų ir mišinių klasifikavimo, ženklinimo ir pakavimo, nustatytus klasifikavimo kriterijus ir pagal juos priskiriamus 1, 2 ir 3 kategorijos ūmiai toksiškoms, 1A ir 1B kategorijos kancerogeninėms, 1A ir 1B kategorijos mutageninėms, 1A ir 1B kategorijos toksiškai veikiančioms reprodukciją, 1 kategorijos specifiškai toksiškoms konkrečiam organui po vienkartinio poveikio, 1 kategorijos specifiškai toksiškoms konkrečiam organui po kartotinio poveikio cheminėms medžiagoms ir mišiniams.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad Nuodingųjų medžiagų priežiūros įstatymo 8 straipsnio 2 dalies 2 punktas draudžia vykdyti veiklą, susijusią su nuodingosiomis medžiagomis, švietimo įstaigų pastatuose ir jų teritorijoje (išskyrus aukštųjų mokyklų, kuriose vykdoma veikla, susijusi su nuodingosiomis medžiagomis, naudojamomis mokslinei veiklai ir studentų praktiniams užsiėmimams, pastatus ir teritoriją). Kaip laikomasi šių draudimų, pavesta prižiūrėti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Gamtos mokslų kabinetuose, kuriuose atliekami tiriamieji darbai su cheminėmis medžiagomis ir mišiniais, turi būti visų juose laikomų cheminių medžiagų ir mišinių sąrašai ir jų saugos duomenų lapai, kuriuos privalo mokykloms išduoti kiekviena chemines medžiagas parduodanti įmonė.

Mokiniai, atliekantys tiriamuosius darbus su cheminėmis medžiagomis ir mišiniais, turi dėvėti asmenines apsaugines priemones, kurios parenkamos atsižvelgiant į cheminės medžiagos saugos duomenų lapuose pateiktą informaciją. Mokiniams skirtos asmeninės apsauginės priemonės turi būti paženklintos CE ženklu ir atitikti techninio reglamento „Asmeninės apsauginės priemonės“ nustatytus saugos ir sveikatos reikalavimus. Atkreiptinas dėmesys, kad pasibaigusio tinkamumo termino apsauginės priemonės (pirštinės, apsauginiai akiniai, apsauginiai drabužiai ir kt.) nebeužtikrina tinkamos apsaugos. Tam tikrais atvejais nurodomas ne tik tinkamumo terminas, bet ir leistinas tų priemonių valymo kartų skaičius. Tokių nurodymų taip pat privaloma laikytis.

Jei atliekami tiriamieji darbai su cheminėmis medžiagomis ir mišiniais, kuriuos atliekant išsiskiria pavojingos dujos ar garai, patalpose turi būti įrengta traukos spinta. Gamtos mokslų kabinetuose, kuriuose atliekami tiriamieji darbai su cheminėmis medžiagomis ir mišiniais, turi būti tiekiamas šaltas vanduo. Cheminės medžiagos ir mišiniai turi būti laikomi paženklintose talpose mokiniams neprieinamose vietose.

Cheminės medžiagos ir mišiniai ugdymo proceso metu turi būti naudojami tik prižiūrint mokytojui ar kitam mokyklos vadovo paskirtam mokyklos darbuotojui.

NVSC informacija

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content