Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Rėmuo kamuoja? Gydytoja įspėja dėl sodos vartojimo: poveikis trumpalaikis

Vienas iš patarimų, kaip sureguliuoti skrandžio rūgštingumą, yra sodos vartojimas. Tačiau kiek soda gali padėti sureguliuoti skrandžio rūgštingumą, LRT RADIJO laidoje „Kaip jautiesi?“ atsako sveikos gyvensenos specialistė, gydytoja Lilija Banelienė. 

Tik esant būtinybei

Pasak sveikos gyvensenos specialistės, jeigu yra jaučiami refliukso (rėmens) simptomai – skrandžio deginimas, jaučiamas rūgštingumas, o po ranka nėra medikamentų, rėmenį numalšinti galima su soda. Tačiau gydytoja pabrėžia, kad sodos poveikis yra trumpalaikis.

„Jeigu asmuo neturi medikamentų ir nėra galimybės atvykti į artimiausią gydymo įstaigą, jis visuomet gali išgerti ištirpintą ketvirtį šaukštelio sodos stiklinėje vandens. Tas sodos veikimas bus ganėtinai trumpalaikis, bet užgesins gaisrą.

Kalbant apie ilgalaikį gydymą, sodos nerekomenduojama vartoti. Jeigu nemedikamentinės priemonės nepadeda, tada reikėtų rinktis medikamentines“, – sako L. Banelienė.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad maistas yra pradedamas virškinti burnoje, o skrandyje yra virškinami baltymai, kurių procesui reikalinga rūgštinė terpė.

„Jeigu organizmas yra šarminamas su soda, tuomet skrandžio terpė gali pasiekti 4–5 pH. Tada maistas ir baltymai nėra efektyviai virškinami. Vėliau virškinimas sutrinka, pradeda pūsti pilvą, sustoja skrandis, juntamas atsiraugėjimo jausmas“, – apie ilgalaikio sodos vartojimo pasekmes pasakoja pašnekovė.

Gali padėti paprasti būdai

Sveikos gyvensenos specialistė pataria gydant refliuksą vengti tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, šokolado, mėtų, pomidorų, patiekalų su actu, riešutų, šviežių vaisių, daržovių, raugintų pieno produktų, alkoholio, aštraus ir riebaus maisto. Pirmenybę teikti virtam, garuose apdorotam maistui, siekiant palengvinti virškinimą.

„Refliuksas niekada neatsiranda, kai pH skrandyje yra sumažėjęs. Verta atkreipti į nemedikamentines priemones, pavyzdžiui, nevalgyti likus dviem valandoms iki miego, vengti siaurų ir aptemptų drabužių, spaudžiančių diržų, nes tai skatina rėmens skausmą.

Reikėtų palaikyti optimalų kūno svorį, valgyti dažnai, o maisto kiekis turėtų būti vartojamas nedidelėmis porcijomis ir reguliariai. Pavalgius 2–3 valandas negulėti horizontalioje padėtyje, sėdėti kuo įmanoma tiesiau, kad stemplė nebūtų apkrauta. Pirmenybę teikti visuomet šiltam maistui, nes šaltas ar karštas maistas skatina intensyvesnį skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tuo pačiu ir druskos rūgšties“, – patarimais dalijasi L. Banelienė.

Be to, nereikėtų pamiršti prieš valgį gerti vandens bei stengtis nepersivalgyti.

„Siekiant išvengti padidėjusio skrandžio slėgio, yra rekomenduojama nekelti sunkesnių nei 8–10 kg daiktų. Sodą vartoti reikėtų tik tada, kai reikia užgesinti gaisrą čia ir dabar“, – priduria ji.

Tekstą parengė Justina Lopataitė

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content