Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Rugsėjis – pasaulinis Alzheimerio ligos mėnuo

Lietuvoje demencijos diagnozę turi 41,5 tūkst. demenciją turinčių asmenų. Numatoma, kad šis skaičius iki 2050 m. išaugs iki maždaug 81 tūkst. 80 proc. Plačiosios visuomenės klaidingai mano, kad demencija yra įprasto senėjimo dalis, o ne sveikatos sutrikimas. „Šis klaidingas požiūris į demenciją kelia didelį susirūpinimą, nes to pasekmė – atidėta diagnozė ir apribota prieiga prie tinkamo gydymo, priežiūros ir paramos – sako asociacijos „Demencija Lietuvoje“ vadovė, ir priduria, kad tokio požiūrio paplitimas šiandien, kai mokslo srityje aktyviai vystomi nauji būklės progresavimą siekiantys paveikti gydymo ir pažangūs diagnozavimo būdai, yra šokiruojantis“. 88 proc. žmonių, turinčių demenciją, nurodo patyrę diskriminaciją. 47 proc. demenciją turinčius artimuosius globojančių asmenų nurodė, kad dėl globos apribojo savo socialinį gyvenimą, vengia lankyti šeimos narius ir draugus.

Demencija yra lėtinis ir progresuojantis galvos smegenų sutrikimas, kuris pažeidžia smegenų ląsteles. Dėl šių pažeidimų suprastėja ryšys tarp skirtingų smegenų dalių, kurios yra atsakingos už kalbą, atmintį, judėjimą, orientaciją, suvokimą, skaičiavimo įgūdžius, gebėjimą mokytis, dėl ko dažnai pakinta emocijų kontrolė, socialinis elgesys, motyvacija. Pablogėja socialinė adaptacija, labai sutrinka profesinė veikla, asmuo tampa visiškai priklausomas nuo artimųjų. Skirtingi demencijos tipai yra susiję su smegenų ląstelių pažeidimais tam tikruose smegenų regionuose.

Simptomai

Demencijos simptomai neretai atrodo kaip normali senėjimo proceso dalis, gali vystytis palaipsniui ir ilgą laiką likti nepastebėti. Reikėtų atkreipti dėmesį jei jūs ar jūsų artimasis:

• Dažnai pamiršta informaciją, kur padėjo daiktus, ką veikė, kur ėjo ir pan.

• Patiria sunkumus atliekant užduotis susijusias su loginiu mąstymu

• Nesiorientuoja aplinkoje

• Nerišliai kalba

• Priima neracionalius sprendimus

• Daiktus padeda į jiems netinkamas vietas (pavyzdžiui arbatinuką pastato į šaldytuvą)

• Pastebite nuotaikos, asmenybės ar elgesio pokyčius

• Pastebite depresijos požymius ir motyvacijos praradimą

Demencija yra nuolatos progresuojantis sutrikimas. Labiausiai progresuojančių demencijų, pavyzdžiui Alzheimerio, išgydyti negalima ir gydymo, lėtinančio ar sustabdančio ligos progresavimą, nėra. Tačiau yra vaistų, kurie gali laikinai palengvinti simptomus. Medikamentų ir nemedikamentinių intervencijų tikslas –atidėti protinių gebėjimų praradimą, padėti žmonėms kuo ilgiau išlikti nepriklausomais kasdieniame gyvenime ir pagerinti jų savijautą bei gyvenimo kokybę. Šios nemedikamentinės intervencijos apima atminties ir orientacijos pratimus, dailės terapiją, aromaterapiją, gyvūnų ar muzikos terapiją. Taip pat siūlomi slaugytojų mokymai šeimos nariams.

Siekiant keisti suvokimą ir didinti turimas žinias apie demenciją, 2024 metų rugsėjo 26 dieną „Senjorų pasaulis“ ketvirtadienio paskaitų cikle „Rugsėjo vingrybė” VšĮ TZMO Sidabra organizavo informacinę paskaitą tema “Įvairiapusis požiūris į demencijos sindromą” ir apie demenciją“, kuriame lektorė Nereta Stanislovienė pristatė naujausių tyrimų duomenis ir gydymo metodus.

Kviečiame peržiūrėti šios lektorės paskaitų ciklą: https://www.youtube.com/watch?v=RCFVMwh-JXw

Straipsnį parengė psichologė Nilolė Janonytė

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content