Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Kodėl jauną žmogų ima varginti sąnarių skausmai?

Atėjus rudeniui dažnas sugrįžta į sporto klubus arba aktyviai pradeda bėgioti, tačiau gydytojas ortopedas traumatologas Tomas Vorobjovas įspėja būti atidesniems savo kūnui ir adekvačiai įvertinti jo galimybes. Mat netinkamai pasirinktas fizinis krūvis gali ne tik sukelti ūminį skausmą, bet ir iššaukti rimtus sąnarių pažeidimus.

„Džiugu, jog šiais laikais vis daugiau jauno ir brandaus amžiaus žmonių rūpinasi savo sveikata, aktyviai užsiima sportu, lanko įvairias sporto treniruotes, tačiau problema ta, jog daugelis savarankiškai sportuojančių nepakankamai įvertina savo fizinio kūno galimybes, o tai ilgainiui sukelia rimtas pasekmes sveikatai, ypač tai neigiamai atsiliepia kelių, klubų, pečių sąnariams“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo gydytojas ortopedas traumatologas T.Vorobjovas.Netinkamai sportuojant – perkrovos traumos

Jei vyresnio amžiaus asmenys sąnarių skausmais dažniau skundžiasi dėl artrozinių pažeidimų, tuo tarpu, brandaus amžiaus jaunimą iki 35-40 metų sąnarių problemos ima varginti tiek dėl netinkamai pasirinktos fizinės veiklos, tiek dėl netinkamo kūno parengimo prieš bet kokį sportinį užsiėmimą.

Dažnas, kuris sportuoja nesikonsultuodamas nei su treneriu, nei su kineziterapeutu ar kitu specialistu, anot gydytojo, neretai susiduria su taip vadinamomis perkrovos ar pervargimo traumomis.

„Šios traumos apima ne tik minkštuosius audinius (sausgysles, raiščius), bet ir sąnarinius paviršius. Sąnariai gali būti pernelyg agresyviai eksploatuojami, ypač tuomet, kai per trumpą laiko periodą staiga norima numesti svorio arba užsiauginti raumenis. Tuomet atsiranda įvairių pažeidimų kremzlėje – nuo fizinės perkrovos kenčia čiurnos, kelio bei klubo sąnariai, ilgainiui prasideda ir nugaros skausmas“, – sakė traumatologas T.Vorobjovas ir pridūrė, jog šios problemos vargina tiek vyrus, tiek moteris.

Skausmą kenčia ne vienerius metus

Gydytojas sako pastebintis, jog nugaros ir sąnarių skausmais dažnai skundžiasi tie asmenys, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia sėdimoje pozicijoje (tiek prie darbo stalo, tiek automobilyje), o atėjus savaitgaliui bando atsigriebti sportuodami, pvz. bėgiodami, mindami dviračius, kilnodami svarmenis ir kt.

„Bandymas kompensuoti statinį darbą maksimaliu fiziniu krūviu vieną ar dukart per savaitę (ypač jei ignoruojamas kūno apšilimas, o po fizinio krūvio – raumenų tempimas) labai dažnai išprovokuoja įvairius sąnarinių paviršių pažeidimus. Dažniausiai kenčia kremzlės atraminiai paviršiai, t.y., atsiranda taip vadinami chondromaliacijos pažeidimai: kremzlės suminkštėjimas bei jos uždegimas, – paaiškino ortopedas traumatologas T.Vorobjovas. – Tačiau didžiausia bėda yra ta, jog pacientai neretai kreipiasi jau su gerokai uždelstomis sąnarių problemomis. Dažnas ateina po pusmečio ar po metų, bando nutraukti sportą lyg ir suvokdami skausmo priežastį, padaro pertrauką, bet po to vėl imasi netinkamų veiksmų. O kai skausmas tęsiasi ne vienerius metus, tik tuomet ima ieškoti pagalbos“.

Prieš bet kokį aktyvų fizinį užsiėmimą gydytojas pataria nuodugniai pasitikrinti savo sveikatą, pavyzdžiui, specializuotose sporto medicinos centruose išsitirti savo širdies funcinę veiklą, su kineziteapeuto pagalba atlikti objektyvius raumenų sistemos tyrimus tam, kad žinotumėte savo fizinės sveikatos pajėgumus.

Pasak traumatologo T.Vorobjovo, svarbu žinoti kūno ribas, kokiems fiziniams parametrams esant galima saugiai sportuoti, nepakenkiant nei savo širdžiai, nei raumenims ar sąnariams.

Gydymas priklauso nuo sąnarių pažeidimo

Esant lengviems sąnarių struktūrų pažeidimams, dažniausiai pakanka fizioterapijos bei taisyklingu judesiu pagrįstos kineziterapijos, tačiau rimtesnių sąnarių pažeidimų atvejais jau taikomas gydymas: skiriamas priešuždeginimis gydymas, o siekiant greičiau atstatyti kraujotaką bei medžiagų apykaitą sąnariuose, gali būti leidžiami kraujo plazmos preparatai (su hialuronu rūgštimi arba be jos).

„Hialuronas kaip savotiškai terpė nukrauna atraminius paviršius, taip sumažindamas skausmą ir skatindamas kremzlės atsistatymą, t.y., veikia kaip apsauga pažeistai kremzlei. Kraujo plazmos preparatai veikia priešuždegimiškai ir skatina regeneracinius procesus, suaktyvina kraujotaką bei medžiagų apykaitą. Tačiau naivu tikėtis, kad net ir po pilno kraujo plazmos injekcijų kurso sąnarių visiškai nebeskaudės. Aišku, sąnarių skausmas gali sumažėti, tačiau svarbiausia, jog ši metodika sustabdys degeneracinių procesų vystymąsi“, – pabrėžė gydytojas T.Vorobjovas.

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content