Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

NVSC priminimas artėjant šimtmečio dainų šventei

Birželio 29 d. – liepos 6 d. vyks šimtmetį menančios Dainų šventės renginiai, į kuriuos sugužės gausus būrys šokančių, dainuojančių ir vaidinančių kolektyvų. Kaip žinoma, dideli žmonių susibūrimai, ypač uždarose patalpose (pvz., dalyvių apgyvendinimo vietos), maisto vartojimas lauko sąlygomis, laiko leidimas gamtoje, kad ir kokias teigiamas emocijas keltų, yra susiję ir su tam tikra rizika sveikatai.   Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) artėjančios Dainų šventės dalyviams ir žiūrovams linkėdamas smagių akimirkų, primena, kaip išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, kodėl itin svarbi rankų higiena ir kaip saugotis erkių.

Kruopščiai plaukite  rankas

Rankos dažniau nei kitos kūno dalys liečiasi su mus supančiais daiktais bei aplinka, tad rankų higienai būtina skirti ypatingą dėmesį. Ant neplautų rankų (net jei jos vizualiai švarios) gali būti labai daug įvairių mikroorganizmų, galinčių sukelti užkrečiamąsias ligas. Valgant, rankomis liečiant burną, nosį, akis, šie ligų sukėlėjai gali patekti į mūsų organizmą ir sukelti ligą. Todėl rankas būtina plauti visada, kai jos nešvarios, prieš valgant, pasinaudojus tualetu, prieš ir po maisto gaminimo, po darbo su nešvariais indais ar stalo įrankiais, kitais daiktais, grįžus iš lauko, pasinaudojus visuomeniniu transportu, pabuvus viešose vietose, pabendravus su sergančiu žmogumi, pažaidus su gyvūnais.

Jei neturite galimybės nusiplauti rankų su vandeniu ir muilu, galite naudoti drėgnas servetėlės arba dezinfekcinį skystį, todėl pasirūpinkite, kad jų visada turėtumėte.

Plaukite  vaisius, daržoves, riešutus

NVSC specialistai pataria kelionėse, renginiuose vengti  greitai gendančių maisto produktų: pieno, mėsos, žuvies, kulinarijos gaminių, daržovių mišrainių su majonezu, tortų. Būtina kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves. Juos lauke galite plauti atsivežtu fasuotu vandeniu, tinka ir mineralinis. Užkandžiams rekomenduojama rinktis sausainius, džiūvėsius, dribsnius, sojų produktus. Labai tinka riešutai, razinos ar kiti džiovinti vaisiai, kuriuos svarbu iš anksto kruopščiai nuplauti.

Taip pat svarbu gerti daug skysčių. Troškulį numalšins grynas ar negazuotas mineralinis vanduo ar vaisvandeniai, fasuoti buteliuose.

Pasirūpinkite apsauga nuo erkių

Daug šventės renginių vyks parkuose ir nors jie yra kruopščiai prižiūrimi (tinkamai nupjauta žolė, prižiūrėti krūmai ir kita augalija) – visgi patariame  pasirūpinti apsauga nuo ligas platinančių erkių. Vaikams turėtų būti naudojami tik vaikams skirti repelentai (erkes atbaidančios cheminės medžiagos). Jei pastebėjote ropojančią drabužiais erkę, ją būtina nuimti ir sunaikinti. Jei yra galimybė, rekomenduojama po ilgesnio buvimo gamtoje apžiūrėti kūną. Aptikus įsisiurbusią erkę, ją kuo skubiau ištraukite, nespauskite erkės kūnelio, suimkite ją kaip galima arčiau odos ir staigiu judesiu traukite į viršų.

Saugokitės kaitrios saulės ir karščio – stenkitės daugiau būti pavėsyje arba pasirūpinkite galvos apdangalu, dėvėkite lengvus kuo daugiau kūno dengiančius natūralaus audinio drabužius, atviras kūno vietas padenkite kosmetikos priemonėmis, pasižyminčiomis apsauga nuo saulės (SPF), gerkite daugiau skysčių. gerkite daugiau skysčių.  

Patariama nedelsiant kreiptis į medikus, jei pradėjo pykinti, skaudėti skrandį ar pilvą, pakilo temperatūra, prasidėjus vėmimui ar viduriavimui.

Išsamią informaciją apie tai, kaip išvengti rizikos sveikatai ir saugiai mėgautis švente rasite čia.

NVSC informacija

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content