Ispaninio šalavijo sėklos, liaudyje dar vadinamos čija (angl. chia), yra itin maistingas produktas, naudojamas daugybėje receptų: pudingų, blynų bei įvairių desertų gamyboje. Nors lietuviškoje virtuvėje čija sėklos yra naujokės, tačiau yra vis labiau atrandamos ir naudojamos.
Senovės Majų civilizacijoje žodis „chia“ reiškė jėgą, o šiais laikais šio augalo sėklos priskiriamos supermaisto kategorijai. Smulkios, plokščios ovalo formos sėklos, gaunamos iš ispaninio šalavijo, kilusios iš Meksikos ir Gvatemalos.
ios sėklos buvo pagrindinis senovės actekų ir majų maistas. Ir ne veltui, mat jose gausu skaidulinių medžiagų, Omega-3 riebiųjų rūgščių, baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
Be to, kaip anksčiau portalui LRT.lt yra sakiusi subalansuotos mitybos ekspertė Rita Šilenskienė, šalavijų sėklose yra ir triptofano – aminorūgšties, svarbios apetito, miego ir nuotaikos reguliavimui. Pasak jos, valgyti šalavijų sėklų patariama norint sumažinti apetitą ir svorį, siekiant kontroliuoti trigliceridų, cukraus kiekį kraujyje, antrojo tipo cukrinio diabeto profilaktikai.
Tyrimai rodo, kad šios sėklos gali padėti apsisaugoti ne tik nuo diabeto, bet ir nuo širdies ligų. Šalavijo sėklos teigiamai veikia virškinimo sistemą bei yra puikus mineralų šaltinis, mat jose gausu mangano, fosforo, vario, seleno, geležies, magnio ir kalcio.
Taip pat vandenyje tirpios skaidulinės medžiagos padeda valdyti cukraus kiekį kraujyje. 20 g šalavijų sėklų porcijoje yra trečdalis rekomenduojamos skaidulų dienos normos. Beje, šios sėklos svarbios ir osteoporozės profilaktikai. Turintiesiems kaulinio audinio problemų šalavijų sėklas įtraukti į mitybą vertėtų dėl didelio jose esančio kalcio, fosforo ir mangano kiekio“, – anksčiau pasakojo R. Šilenskienė.
Mitybos specialistės teigimu, dviejuose šaukštuose sėklų yra 138 kilokalorijos, 10 g skaidulų, 9 g riebalų ir 5 g baltymų. Taip pat yra 17 procentų rekomenduojamos kalcio paros normos ir 12 procentų rekomenduojamos geležies paros normos.
Visgi net ir maitinantis supermaistu reikalingas saikas, atkreipia dėmesį sveikos mitybos žinovė. „Dėl didelio ląstelienos kiekio šalavijų sėklos gali sukelti dujų kaupimąsi, pilvo skausmus ir pūtimą, skrandžio negalavimus.
Beje, valgant šalavijų sėklas reikia nepamiršti gerti daugiau vandens, mat jos gali sugerti net 12 kartų daugiau vandens, nei sveria pačios. Vandens absorbavimas iš žarnyno gali pasireikšti vidurių užkietėjimu.
Šalavijo sėklos yra neutralaus skonio, todėl jas itin paprasta įkomponuoti į bet kokį patiekalą.
„10 minučių pamirkytos šalavijų sėklos tampa panašios į želę. Tai yra vandenyje tirpios skaidulinės medžiagos, kurios padidina išmatų tūrį, pamaitina žarnyne esančias gerąsias bakterijas ir padeda sulėtinti virškinimą, ypač angliavandenių. Todėl, pavalgę šių sėklų, ilgiau jaučiamės sotūs, iš organizmo lengviau pasišalina toksinai“, – anksčiau pasakojo R. Šilenskienė.
Reportažą apie čija sėklų maistingumą ir naudą žiūrėkite LRT mediatekos įraše.
Parengė Vismantas Žuklevičius.
Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai
info@sakiaivsb.lt
8-345-52345
8 - 17 val.
8 - 15.45 val.
Nedirbame
Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga
© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras